The Estate Library

Adaptive re-use of the dilapidated service wing of a remote homestead as a library and office.

Library 02.jpg

Old and new

The rear wing at The Estate, once dedicated to servant’s accommodation, kitchens, and pantries, currently stands in a precarious state of dilapidation. Once linked to the main house by a two-storey verandah, this elegantly-proportioned and historically interesting part of the house stands as a curio - its purpose and connection to the house long since vanished. The decision was taken to remove the rotten timber framing and scoop out the interior layout to form a large library and home office, preserving something of the semi-ruinous character of the space as we found it.

Library 01.jpg

Cutaway view

Eight rooms become one large volume, in which the historic arrangement may be interpreted on the walls. A series of steel portal frames brace the external walls, while establishing a regular spatial rhythm against the irregularly-spaced windows and doors. Steel balustrades screen the office space from below, and a corkscrew staircase combines sculptural form and practicality.

AVHP2002.JPG

Watch this space

This project is currently under construction, with completion anticipated late 2019.