Birchgrove House

Renovation of a worker's cottage in Sydney's inner west.

Construction commencing 2018.

Birchgrove 07.jpg

Exterior

A modest weatherboard semi-detached cottage in a conservation area is to be sensitively re-worked to suit the lifestyle of a busy professional couple. A tiny compartmentalised floor plan is to be opened up so that living, sleeping, and working spaces flow seamlessly into each other, making a small haven within a dense urban setting.

Birchgrove 06.JPG

Exterior

The entrance sits at the junction of old and new. Fine-grain timber detailing makes the entrance a bit special - as space down the narrow side passage compresses, the house becomes more tactile. Humble domestic architecture becomes responsive to the experience of its human users.

Birchgrove 05.JPG

interior

The new living space contrasts high ceilings with the snug spaces of the historic cottage at the front. Skylights bring diffuse northern light into this south-facing room. Kitchen and laundry fittings are discreetly integrated, so that a small space remains serene and uncluttered.