Mount Gibraltar House

Unrealised proposal for our own house in the Southern Highlands

Bowral 08.jpg

North elevation

This modest house was designed for us, on a beautiful bushland site between the towns of Bowral and Mittagong. Conceived of as a simple open-plan cabin, the house was designed in section to respond to spectacular views of the top of Mount Gibraltar, and the end of the garden. Occupants would be able to sit and enjoy views north west over the valley towards Berrima in one direction, and the rocks of the Jellore Lookout high above in the other.

Bowral 01.jpg

entrance elevation

Construction was kept simple to keep the project economical in time, cost, and appearance. A simple series of portal frames is repeated and infilled with windows, a car port, a front door, and storage for water tanks and garden equipment. Modest materials and dark colours were selected to help the structure disappear into the shadowy bushland surrounds.

Bowral 02.jpg

Aerial view

The little building was designed to hug the contours of the steeply-sloping site, and to direct views upwards to the escarpment and out across the valley, while screening views of neighbouring houses. Development approval was swiftly granted and a builder engaged, but sadly for this project our careers required moves elsewhere (see 'Birchgrove House' on this website).